2 iulie 2016

CRINUL ŞI LEGEA UNIVERSULUI



“Luaţi seama la crinii câmpului” fiindcă nu are nimic dezagreabil pentru nimeni. Nu e un discurs de înspăimântare sau un avertisment, ci unul de speranţă.

Lumea are azi nevoie de mai multă speranţă. Suntem lipsiţi de speranţă. Suntem aşa, în principal, din cauză că mare parte din învăţăturile trecutului ne-au spus cât suntem de răi, şi ce ni se va întâmpla dacă persistăm în răutatea noastră.

Ni se spune prea puţin că avem în noi foarte multă putere şi bunătate. Am fost răi, fiindcă în mare măsură preoţii noştri au gândit rău despre noi şi ne-au făcut să ne gândim la noi înşine în termeni răi. Oamenii care gândesc în termeni răi despre ei înşişi mai mult ca sigur că vor face rău.

Scripturile spun: “Cum un om gândeşte, aşa este el.” Dacă un om nu are o părere bună despre sine, atunci începe să bea, sau face lucruri ticăloase.

Mândria care îl face pe om să se valorizeze e mândria care îl fereşte de ticăloşie şi acte degradante. Specia noastră e acum în punctul în care e conştientă de faptul că fiecare om e posesorul mai multor puteri decât el poate visa, şi că, atunci când va şti cum să folosească aceste puteri, va transforma tot răul în bine.

Un crin, sau o altă plantă sau floare, creşte şi se înfrumuseţează sub legea universului tot aşa ca un om; şi omul creşte şi a crescut prin vârste nenumărate sub o asemenea lege, precum crinul.

E o mare greşeală – aceea de a presupune că orice om de bun simţ e rezultatul acestei singure vieţi pe care o trăim aici. Toţi am trăit, probabil, în forme diferite, – ca animale, păsări, insecte, plante.

Punctul de plecare al existenţei noastre materiale a fost ridicat cu greutate de pe fundul mării, sădit în iceberguri, şi expulzat de vulcani în mijlocul focului, fumului şi cenuşii.

A fost aruncat peste ocean, şi a zăcut, poate, timp de secole, în inima vreunui munte de după pliocen. Ne-am tot înălţat, uneori într-o formă, alteori în alta, totdeauna câştigând în inteligenţă, în forţă, cu fiecare schimbare, până în cele din urmă suntem aici, şi încă nu am ajuns la capăt.

Crinul are o viaţă a lui şi o inteligenţă proprie. Poţi să nu fii de acord cu mine aici, şi mă aştept să fie aşa.

Mulţi oameni cred că inteligenţa e limitată la fiinţa umană, şi orice animal sau plantă par a avea doar “instinct” sau alt nume pentru nimic precis.

Eu cred că inteligenţa e la fel de răspândită ca aerul, doar că în unele forme de viaţă există într-o doză mai mare decât în altele.

Omul, dintre toţi cei ce trăiesc pe pământ, are mai mult din acest articol numit “gândire” înmagazinat în el.

Gândirea e cea mai rafinată şi mai elevată substanţă, nevăzută şi nedetectată de simţurile noastre exterioare. Cu cât deţine mai mult din acest articol cineva, cu atât mai multă viaţă e în el sau în ea.

Gânditorii trăiesc mai mult. Nu înţeleg prin gânditori cei ce se ocupă de literatură şi nici şoarecii de bibliotecă. Dintre şoarecii de bibliotecă, mulţi nu gândesc deloc. Ei trăiesc din gândurile altora.

Prin gânditori înţeleg cei care au întotdeauna gânduri proaspete, originale. Acest fel de viaţă sau de gândire (aceşti termeni fiind convertibili) înnoieşte viaţa şi mintea.
-       va urma –

Prentice Mulford


Foto: Circul Bucureşti- realizat de autor.
Cristosul din tine nu sălăşluieşte într-un trup. Şi totuşi, El e în tine. De aici trebuie să rezulte că nu eşti într-un trup. Ce e în tine nu poate să fie în afară. Şi e clar că nu poţi fi separat de ceea ce e tocmai nucleul vieţii tale. Ce îţi dă viaţă nu poate sălăşlui în moarte. Nici tu nu poţi. Cristos e încadrat într-o ramă de Sfinţenie al cărei singur scop e să Îl facă manifest celor ce nu Îl cunosc, ca să îi cheme să vină la El şi să Îl vadă unde au crezut că sunt trupurile lor. Trupurile lor vor dispărea atunci, ca Sfinţenia Lui să poată fi înrămată în ei.